Songkran חג סונגקראן

חגיגות ראש השנה התאילנדי Songkran מיוחדות במינן. משמעות המילה “סונגקראן” בתרגום מסנסקריט – “להתקדם” , ובמקרה הזה ללנוע קדימה מהעונה היבשה לעונה הרטובה.

אם יצא לכם לשמוע על חג הסונגקראן זה בוודאי בהקשר לפסטיבל המים, כשכולם יוצאים החוצה, גדולים כקטנים, עם דליים, רובי מים ואפילו הכבאיות משתתפות בחגיגת מלחמות המים ברחובות. ביום הזה אי אפשר לצאת החוצה ולהישאר יבש. אבל תתפלאו לדעת שמסורת מלחמת המים התפתחה דווקא בעקבות התיירות המערבית. אז איך בכלל חוגגים התאילנדים את החג? בערב הסונגקראן המשפחות התאילנדיות מסדרות את בתיהן ושורפות דברים מיותרים, מאמינים שכל מה שרע שייך לשנה הישנה ויש להשאירו שם. קצת מזכיר את פסח, לא?

ב -13 באפריל מתחיל ואן נאו, יום ההכנה, בו מתכוננים לטקסים המסורתיים ואוספים חול בכל רחבי תאילנד ומביאים אותו לחצר המקדשים על מנת לבנות צ’די קטן, אשר יקושט בפרחי נייר צבעוניים ודגלים . כך הם מקדשים את בודהה ואת המקדש. לפנות בוקר, לובשים בבגדים חדשים והולכים למקדשים כדי להגיש אוכל בפני הנזירים. מספר עצום של מגשים ושקיות אוכל נאספים על שולחן ארוך

בסונגקראן מביעים תודה וכבוד לקרובי משפחה קשישים. בימים ההם התקיים טקס בו עזרו לבני המשפחה הקשישים להתרחץ ולהחליף את בגדיהם הישנים לבגדים חדשים. כעת שוטפים צעירים את ידיהם של קרובי משפחה קשישים, יוצאים לרחובות עם קערות כסף ומפזרים מים על עוברי אורח מכובדים להביעה כבוד וברכה. מים מסמלים טיהור רוחני וכל הדברים הטובים הקשורים לחיים, לכן בערים רבות ובאתרי תיירות “מברכים” בנדיבות ולא מסתפקים בהתזה של כמה טיפות מים. בפוקט, טקסים במקדשים ובבתים התאילנדיים נמשכים בדרך כלל יומיים. לפנות בוקר של ה 13 לאפריל, תושבי פוקט ממהרים עם כל המשפחה להציג מטעמים מעולים בפני הנזירים, להקשיב לתפילות ולקבל את ברכותיהם. במקדשים ובבתים תאילנדיים נשטפים פסלי בודהה במים ריחניים ואז שופכים את המים על כפות ידיהם של הקשישים לאות כבוד.

כמובן שהחלק הטקסי פחות מעניין את התיירים אבל מלחמות המים כולם רוצים להשתתף. תצטיידו ברובה מים ולכו לפטונג, פוקט טאון או רחוב הספורטאים בצ’אלונג , שם החגיגות הכי כייפיות ורטובות. אל תדאגו שלא יהיה לכם איפה למלא מים , לאורך כל הרחוב יהיו כדים ענקיים , לפעמים פחים (ואז המים ריחניים אבל לא מוורדים) לפעמים צינורות מים, בכל אופן מחסור לא יהיה. קרוב לוודאי בכדי המים יוסיפו קרח ואז “הברכה ” תהיה קפואה במיוחד. לפעמים המים יהיו מעורבבים באבקה צבעונית, סוג של טלק, שמטרתו להגן מכל רע, לפי המסורת אסור לשטוף אותו מהגוף אלא לתת להתייבש ולהתנקות מעצמו. רצוי מאוד ביום הזה להצטייד במשקפי שמש או פלסטיק, כדי שהטלק לא ייכנס לעיניים, לשים את הטלפון בנרתיק עמיד במים שמוכרים בכל פינה ולא לקחת שום דבר שיכול להיהרס ממים. תלבשו חולצה פרחונית שגם אותה מוכרים בכל מקום וחיוך על הפנים.

יהיה הרבה כיף! Sawadee pi mai! סונגקראן שמח!

פורסם על ידי אליה וינברג

על חיי בתאילנד | מטיילת עם מצלמה וסיפור

השאר תגובה