בטיחות – סכנות מתחת למים

בימים שטופי שמש אלו, בריזה נעימה וים שקט, הלכתי לצלם ולהקליט בחוף קארון את הצליל המיוחד שהחול מפיק כאשר צועדים עליו. בממשק בין החול למים כמעט ודרכתי על מדוזה שנסחפה לחוף ואז נזכרתי שלאחרונה יש ריבוי דיווחים בקבוצות המקומיות על מדוזות בחופים. לכן הגיע הזמן לפוסט העוסק בנושא.

באופן כללי עונת המדוזות על פי גורמים רשמיים היא בין חודשים יוני עד נובמבר (העונה הרטובה), הים סוער בעקבות מזג האויר הגשום והרוחות החזקות ולכן המדוזות נסחפות אל החוף, אך בפועל עלולים לפגוש אותן בכל ימות השנה בהתאם לזרמים בים.

רוב סוגי המדוזות בתאילנד (ים אנדמן והים הצהוב) לא מסוכנות, עם זאת הכוויה כואבת והצלקות עלולות להישאר למספר חודשים ואף שנים. עד כאן, לא שונה ממה שעלולים לפגוש בים התיכון, אלא שישנן 2 מינים של מדוזות מסוכנות, רעילות ופגישה איתן עלולה להיות קטלנית.

מדוזה קובייתית או צרעת הים

המדוזה הזאת אחראית לרוב מקרי המוות שמדווחים בתאילנד בהקשר לעקיצת מדוזה. גופה שקוף, בעלת 4 עיניים שמספקות לה ראייה היקפית של 360 מעלות, זרועותיה באורך של בין 2 ל 5 מטרים ובכל זרוע כחצי מיליון מחטים זעירות שמכילות ארס. מבחינת המדוזה כל מה שיותר גדול ממנה מהווה סכנה ולכן היא תוקפת עם הזרועות והארס גורם לשיתוק ואף מוות. כשהמצילים מזהים מדוזה כזאת קרוב לאזור הרחצה החוף נסגר וכך גם החופים הצמודים.

ספינת הקרב הפורטוגזית או שלפוחן מצוי

למעשה זוהי מושבה שיתופית שבה פועלים 4 יצורים זעירים ביחד אשר דומים מאוד למדוזה. מבנה המצוף של השלפוחן המצוי מזכיר את המפרשים המשולשים של הספינות הפורטוגזיות מהמאה 15 וה 16 ומשם הגיע השם. ספינת הקרב הפורטוגזית יכולה לנפח את המצוף על מנת לצוף מעל המים ולשחרר את האויר על מנת לצלול בעת סכנה. זרועותיה ארוכות מאוד בין 15 ל 50 מטרים. הרעל פחות קטלני עבור בני האדם עם זאת היו מספר מקרי מוות כתוצאה מתגובה אלרגית קשה ואף שוק אנפילקטי

בעונת המדוזות בחופים הפופולאריים, המצילים מקפידים לפרוס רשתות בתוך המים כדי למנוע מפגש לא נעים בין הרוחצים למדוזות. ביתר חודשי השנה המצילים פשוט מקפידים לעשות סריקות ואם נצפתה מדוזה מסוכנת סוגרים את החוף לרחצה למספר ימים.

בחופים מבודדים כמובן שאין מי שיפרוס רשתות או יעשה סריקות לכן הרחצה באחריות הרוחצים בלבד ואינה מומלצת.

מה עושים כדי להימנע ממפגש עם המדוזה?

  • מקפידים על רחצה בחופים מוכרזים, מסודרים ובפיקוח מצילים.
  • לא נכנסים למים אחרי השקיעה
  • לא נכנסים למים סוערים
  • אם כבר בחרתם להיכנס למים, יש לצמצם עור חשוף וללבוש בגד ים סגור עם שרוולים ארוכים

מה עושים אם נפגעתם ממדוזה?

  • תצאו מהמים במיידי
  • אל תנסו להרחיק את המדוזה עם הידיים, כדי להימנע מצריבה נוספת
  • תקראו לעזרה ו/או תיגשו לעמדת המצילים
  • אל תשטפו את האזור הפגוע עם מים, שתן או אלכוהול
  • לא לשפשף או לגרד את האזור הפגוע עם הידיים

בכל תחנת מצילים יש עמדה עם בקבוק חומץ, שפכו אותו על האזור הפגוע בנדיבות! את המחטים הרעילות צריך להוריד בפינצטה או בעזרת כרטיס אשראי / כרטיס של בית המלון שגם יעשו את העבודה. כמובן תפנו לקבלת טיפול רפואי באופן מידי.

מה קורה אם אתם בחוף בודד ואין תחנת מציל, חומץ או אנשים מסביב?

בטח שמתם לב לצמחייה הירוקה עם פרחים סגולים המשתרעת בכל בחופי תאילנד, זוהי הלפופית. קחו מספר עלים, תשפשפו בין כפות הידיים כדי שייווצר נוזל ואותו שימו על האזור הפגוע להרגעה ובלימת הארס ומשם מיד לטיפול רפואי.

יצורי ים  נוספים ששווה להזכיר כאן אלו הסלפיים, יצורים שקופים ובלתי נראים לעין. לפעמים כשאתם נכנסים למים ולפתע מרגישים עקצוץ באזורי גוף חשופים, מין צריבה לא נעימה שמזכירה צריבה של מדוזה? אלו סלפיים, הם אוהבים מים שקטים וחמימים, העקיצות שלהן לא מסוכנות אבל בהחלט לא נעימות ואצל אנשים מסוימים עלולה להיווצר תגובה אלרגית. הטיפול די זהה לזה של המדוזה- חומץ או פרח לפופית.

הכי טוב היא פעילות המניעה וזה אומר להימנע מהמפגש – לבשו בגד ים עם שרוולים ארוכים ויש אומרים שמאד עוזר למרוח שמן קוקוס על הגוף לפני הרחצה.

פורסם על ידי אליה וינברג

על חיי בתאילנד | מטיילת עם מצלמה וסיפור

השאר תגובה