איוטאיה Ayutthaya
ממלכת תאילנד, בירתה בנגקוק וכמובן שלל חופיה ורצועת האיים בחלקה הדרומי מוכרת כאחד ממוקדי המשיכה העיקריים למטיילים במזרח הרחוק.
בשילוב מדהים של העבר וההווה, העתיק והמודרני, משתלבים מקדשים עתיקים לצד מרכזי קניות חדשניים, ארכיטקטורה אסיאתית בודהיסטית וממול גורדי שחקים מוארים בשלטים דיגיטליים ענקיים וכמובן איים אקזוטיים וחופי ים עוצרי נשימה.
הפעם בחרתי לספר על העיר ההסטורית איוטאיה, בירת ממלכת סיאם.
במהלך האלף הראשונה היגרו התאים לשטחים המוכרים היום כתאילנד והקימו מספר ממלכות קטנות שבטיות שהתאחדו לבסוף לשתי ממלכות, הממלכה הראשונה והגדולה סוקותאי שהיתה גם עיר הבירה הראשונה של ממלכת סיאם ובשלב החלשותה הוקמה ממלכת איוטאיה. הממלכות הללו היו תחת התקפות חוזרות ונשנות מבורמה, וייאטנם ולאוס ולכן בדימדומיה של ממלכת סוקותאי, התאחדו הממלכות בראשות איוטאיה שהפכה להיות עיר הבירה החדשה של הממלכה. העיר ההסטורית איוטאיה נוסדה ב 1350 ותחת הנהגה יעילה ואהודה, העיר גדלה והתפתחה וכבר בשנת 1700 נחשבה כעיר הגדולה בעולם עם מיליון תושבים, 400 מקדשים וחומה בצורה באורך של כ 12 קילומטרים. הקהילה הגדולה, השגשוג והעושר, היו מושא לקנאה ויעד להתקפות ונסיונות לכבוש אותה במהלך מלחמות בורמה סיאם. במהלך מלחמת בורמה סיאם הראשונה ואף ברוב המלחמה השניה, העיר עמדה כחומה בצורה ואף חוותה את תור הזהב שלה, עד אשר במאה ה 18 לאחר מצור של 14 חודשים הצליח הצבא הבורמזי לכבוש את העיר, לבזוז את אוצרותיה ולשרוף אותה עד חורבן. השליטה הבורמזית על מתחמי העיר ופרבריה נמשכו בסה”כ מספר חודשים עד אשר הצבא נאלץ להתפנות על מנת לסייע במאמץ המלחמתי בחזית הסינית. וכך כאשר הפיקוד הבורמזי על ממלכת סיאם היה דליל וחסר יכולת צבאית משמעותית, החלו המחוזות התאיים להתאחד תחת הגנרל טקסין ולכבוש בחזרה את הריסות עיר הבירה.
העיר לא שופצה בשנית והגנרל טקסין בחר בעיר תונבורי THONBURI כעיר הבירה השלישית של הממלכה.
ב 1991 הוכרה איוטאיה כאתר מורשת עולמית ע”י יונסק”ו ובמקום מתבצעות עבודות שימור ותחזוקה.
מומלץ מאוד להקדיש יום שלם לטיול בפארק ההיסטורי הכולל הריסות של מקדשים עתיקים ולראות את המבנים כעדות לחורבן האכזרי. כניסה לכל מקדש עולה בין 20-50 בהט לאדם, ניתן להשכיר תלבושת לאומית אותנטית ולהצטלם על רקע המקדשים וההריסות. כמו כן ניתן להשכיר אופניים ולרכב בין המקדשים הפזורים ברחבי העיר או לחילופין טוק טוק כדי להתנייד בקלות.
4 תגובות בנושא “איוטאיה”